fbpx

SEO per a pimes: Com posicionar la meva empresa a internet

SEO per a pimes
En aquest article repassarem diferents estratègies de SEO per a pimes reeixides per posicionar el teu negoci.
Comparteix aquest post
Taula de continguts

La transformació digital ha deixat clar que la presència en línia ja no és només una opció per a les empreses: és una necessitat. Especialment per a les pimes, que busquen visibilitat i reconeixement en un mercat saturat. Una de les eines més efectives per aconseguir això és el SEO. Vegem com les pimes poden utilitzar el SEO per posicionar la seva empresa a internet.

L'essència del SEO

El SEO, o Search Engine Optimization, és el procés de millorar la visibilitat d'un lloc web en els motors de cerca, com Google, Bing o Yahoo. L'objectiu és aparèixer a les primeres posicions dels resultats quan els usuaris fan cerques relacionades amb el contingut d'un lloc web.

Al llarg dels anys, el SEO ha evolucionat de ser simplement una qüestió dutilitzar les paraules clau correctes, a considerar més de 200 factors que els motors de cerca tenen en compte en determinar el rang duna pàgina. Això inclou la qualitat del contingut, lestructura del lloc, lexperiència de lusuari, la velocitat de càrrega, entre molts altres.

Per què és essencial per a les pimes?

El SEO és fonamental per a qualsevol empresa que vulgui tenir presència en línia, però per a les pimes és especialment crític:

 • Visibilitat: aparèixer a les primeres posicions dels resultats de cerca significa que més persones veuran i faran clic al lloc web de la teva empresa.
 • Trànsit de qualitat: a través d'una estratègia de SEO ben executada, atrauràs visitants que estan activament buscant productes o serveis com els que ofereixes.
 • Credibilitat: els usuaris tendeixen a confiar més en els llocs que apareixen a les primeres posicions dels resultats de cerca.
 • Tornada d'inversió: encara que el SEO requereix inversió, ja sigui en temps o diners, els resultats solen ser duradors. Una vegada que el teu lloc arriba a bones posicions, sol mantenir-s'hi durant força temps.

Investigació profunda de paraules clau

Eines essencials

L'elecció de les paraules clau adequades és la base de qualsevol estratègia SEO reeixida. Hi ha eines dissenyades per ajudar en aquesta tasca:

 • Google Keyword Planner: oferta per Google Ads, aquesta eina gratuïta proporciona idees de paraules clau i estimacions de trànsit per ajudar-te a construir una estratègia basada en dades.
 • SEMrush: aquesta eina de pagament ofereix anàlisi detallada de paraules clau, incloent volum de cerca, nivell de competència, i més. A més, permet espiar la competència i veure quines paraules clau els estan generant trànsit.
 • Ahrefs: similar a SEMrush, Ahrefs ofereix una visió detallada de les paraules clau, backlinks, i permet analitzar la competència.

Anàlisi de la competència

Per competir efectivament, és vital entendre què estan fent els teus competidors. Això implica identificar quines paraules clau utilitzeu, com està estructurat el vostre lloc, quin tipus de contingut publiquen, entre altres aspectes. Eines com SEMrush i Ahrefs et permeten «espiar» els teus competidors i obtenir insights valuosos.

Cerca de long tail

Les keywords de cua llarga o «long tail» són frases més llargues i específiques. Encara que tenen un volum de cerca menor, solen tenir una intenció més clara. Per exemple, sabatilles vermelles per córrer té una intenció de compra més clara que simplement sabatilles. Atreure trànsit a través daquestes keywords pot tenir una taxa de conversió més alta.

Optimització On-Page avançada

Meta etiquetes

Les meta etiquetes són fragments de codi que proporcionen informació sobre el contingut d'una pàgina web als motors de cerca. Les més importants per al SEO són el títol (title tag) i la descripció (meta description). El títol ha de ser concís, incloure la paraula clau principal i ser rellevant per al contingut de la pàgina.

Optimització d'imatges

Una imatge val més que mil paraules, però si no està optimitzada, pot perjudicar el teu SEO. Alguns consells per a la optimització d'imatges són:

 • Compressió: utilitza eines com TinyPNG o Compressor.io per reduir la mida de les imatges sense perdre qualitat.
 • Etiquetes ALT: sempre afegeix una descripció a les imatges amb l'atribut ALT. Això ajuda els motors de cerca a entendre què representen les imatges i és essencial per a laccessibilitat web.
 • Noms de fitxers: utilitza noms descriptius per a les imatges, incloent paraules clau rellevants.

Optimització de contingut

El contingut és el rei. Però no qualsevol contingut. Ha de ser original, valuós i estar ben estructurat. Alguns consells són:

 • Paraules clau: integra les paraules clau de manera natural en el contingut, evitant el «keyword stuffing» o sobre optimització.
 • Subtítols: utilitza subtítols (H2, H3, etc.) per estructurar el contingut i facilitar la lectura.
 • Enllaços interns: vincula altres pàgines del teu lloc per guiar el lector i distribuir el «link juice» o autoritat entre les teves pàgines.

SEO tècnic en profunditat

Optimització de la velocitat del lloc

La velocitat de càrrega és essencial per a lexperiència de lusuari i és un factor de rànquing per a Google. Eines com GTmetrix o Google PageSpeed Insights poden ajudar-te a identificar i solucionar problemes de velocitat. Optimitzar el codi, reduir la mida de les imatges i utilitzar sistemes de memòria cau són estratègies comunes per millorar la velocitat.

Implementació de HTTPS

HTTPS assegura que la informació entre l'usuari i el lloc web es transmeti de manera segura. Des del 2014, Google considera HTTPS com un factor de rànquing. Per implementar-lo, necessites adquirir i instal·lar un certificat SSL al teu lloc.

Indexació i fitxers robots.txt

El fitxer robots.txt permet als administradors web especificar quines pàgines o seccions del lloc no han de ser indexades pels motors de cerca. És útil per evitar que s'indexin pàgines duplicades o contingut irrellevant. No obstant això, una mala configuració pot bloquejar contingut important, per la qual cosa és vital gestionar-ho amb compte.

El poder dels backlinks

Què són els backlinks?

Els backlinks, també coneguts com enllaços entrants o inlinks, són enllaços que apunten al teu lloc web des d'altres llocs web. Són com a vots de confiança en el món digital. Com més llocs web de qualitat enllacin al teu, més rellevant i valuós assemblarà als ulls dels motors de cerca.

Estratègies de construcció denllaços

Aconseguir enllaços de qualitat no és una tasca fàcil, però hi ha diverses estratègies que pots implementar:

 • Guest posting: escriure articles com a convidat a blocs o llocs web rellevants a la teva indústria i enllaçar de manera natural cap al teu lloc.
 • Contingut de qualitat: crear contingut tan bo que les persones vulguin enllaçar-lo de manera orgànica.
 • Participació en fòrums i comunitats: contribuir en fòrums i comunitats en línia rellevants per al teu nínxol pot generar oportunitats per aconseguir backlinks, però sempre de forma natural i sense forçar enllaços.

Anàlisi d'enllaços tòxics

No tots els backlinks són beneficiosos. Els enllaços de llocs spam o de baixa qualitat poden perjudicar el teu posicionament. Eines com Ahrefs o Google Search Console us poden ajudar a identificar i desfer-vos d'aquests enllaços tòxics.

SEO local: Posicionament a la teva comunitat

Google My Business

Per a les empreses que tenen presència física o que ofereixen serveis en una àrea geogràfica determinada, Google My Business és essencial. Permet que el teu negoci aparegui en cerques locals, mostra la vostra ubicació a Google Maps i ofereix informació rellevant com a horaris, ressenyes i fotos. Assegureu-vos de mantenir la informació actualitzada i respondre a les ressenyes, tant positives com negatives.

Opinions i ressenyes

Les ressenyes poden influir significativament en la decisió d'un client potencial. Fomenta que els teus clients satisfets deixin ressenyes positives a Google oa altres llocs rellevants per a la teva indústria. Les ressenyes no només milloren la confiança en el teu negoci, sinó que també poden millorar el teu posicionament en cerques locals.

Estratègies de contingut localitzat

Crear contingut específic per a la vostra comunitat, com ara notícies locals, esdeveniments o guies, podeu millorar el teu SEO local i atraure trànsit rellevant.

Adaptació a les cerques per veu

Entendre l'augment de les cerques per veu

Amb la proliferació de dispositius intel·ligents i assistents virtuals com Alexa, Siri o Google Assistant, les cerques per veu estan en augment. Aquestes cerques solen ser més conversacionals i directes.

Optimització de contingut per a cerques per veu

Per captar aquest tipus de trànsit, és vital adaptar-ne i optimitzar-ne el contingut. Algunes estratègies són:

 • Frases naturals: en lloc de centrar-te en paraules clau específiques, pensa com les persones fan preguntes de forma natural i crea contingut al voltant d'aquestes frases.
 • Preguntes freqüents (FAQs): afegeix seccions de preguntes freqüents al teu lloc que responguin directament a les consultes comunes de la teva indústria.
 • Dades estructurades: utilitza Schema Markup per ajudar els motors de cerca a entendre el context i el tipus de contingut al vostre lloc, millorant les possibilitats d'aparèixer en respostes directes.

Importància del disseny responsive

Què és un disseny responsive?

El disseny responsive, o disseny adaptatiu, es refereix a la habilitat d'un lloc web per adaptar-se i mostrar-se correctament a diferents dispositius i mides de pantalla, des d'ordinadors d'escriptori fins a smartphones.

Impacte al SEO

Google prioritza aquells llocs web que ofereixen una bona experiència a l'usuari, i un disseny adaptatiu és essencial per a això, especialment atès el creixement del trànsit mòbil en els darrers anys.

Recomanacions per a un disseny responsive

 • Usar un disseny fluid: això significa que els elements de la pàgina es redimensionen en funció de la mida de la pantalla.
 • Optimitzar imatges: a més d'ajustar la seva mida, assegura't que es carreguin ràpidament en dispositius mòbils.
 • Provar regularment: utilitza eines com Google's Mobile-Friendly Test per comprovar com es veu el teu lloc a dispositius mòbils i detectar possibles problemes.

Monitorització i anàlisi

La importància del mesurament

Allò que no es mesura, no es pot millorar. Monitoritzar i analitzar el rendiment del teu lloc web és essencial per entendre quines estratègies de SEO estan funcionant i quines no.

Eines essencials

 • Google Analytics: et permet conèixer el trànsit del teu lloc web, d'on vénen els teus visitants, quines pàgines visiten i molt més.
 • Google Search Console: ofereix informació sobre com Google veu el vostre lloc, quines paraules clau us porten trànsit, i detectar possibles problemes d'indexació o penalitzacions.

Altres eines com SEMrush o Ahrefs també ofereixen capacitats de monitorització i anàlisi per entendre el teu posicionament i el de la competència.

Interpretació de dades

No n'hi ha prou amb recopilar dades; és vital interpretar-los correctament. Estableix KPIs (Indicadors Clau de Rendiment) clars i monitoreja regularment per ajustar la teva estratègia segons calgui.

Actualitzacions constants i adaptabilitat

El SEO no és estàtic

El que funciona avui podria no funcionar demà. Els algorismes dels motors de cerca canvien constantment, i és vital estar informat i adaptar-se a aquests canvis.

Formació contínua

Considera la possibilitat de invertir en formació regular a SEO, ja sigui a través de cursos, seminaris web, o simplement seguint experts de la indústria en blocs i xarxes socials.

Prova i error

El SEO sovint implica provar diferents estratègies per veure quina funciona millor. No tingueu por d'experimentar, però sempre basa les vostres decisions en dades i monitoritzeu els resultats.

Sergio Álvarez
Sergio Álvarez
Consultor SEO Freelance | Web

Consultor SEO Freelance des del 2018. Puc ajudar-te a donar visibilitat a la teva pàgina web, generant així noves oportunitats de negoci per a la teva empresa.

El teu negoci necessita més visibilitat?
Deixa'm el teu email i parlem
Més per explorar
Vols donar un impuls al teu negoci?
Posa't en contacte amb mi i parlem-ne
impulsa el teu negoci