fbpx

SEO tècnic: Millora la salut de la teva web

SEO tècnic
El SEO tècnic és fonamental a lhora de posicionar la teva pàgina web. T'explico com treballar aquest aspecte en el teu projecte.
Comparteix aquest post
Taula de continguts

El SEO tècnic es refereix a totes les accions i estratègies realitzades en l'estructura i la codificació d'un lloc web per millorar la seva visibilitat en els motors de cerca. A diferència del SEO on-page i off-page que s'enfoquen al contingut ia la construcció d'enllaços, respectivament, el SEO tècnic se centra a optimitzar la infraestructura del lloc. Una correcta implementació del SEO tècnic assegura que els motors de cerca puguin rastrejar, indexar i renderitzar una pàgina web sense problemes.

La diferència entre SEO tècnic, SEO on-page i SEO off-page

Mentre que el SEO tècnic senfoca en lestructura del lloc, el SEO on-page s'encarrega d'optimitzar el contingut de les pàgines, incloent lús de paraules clau, meta etiquetes, i la qualitat del contingut. Daltra banda, el SEO off-page es refereix a les estratègies que succeeixen fora del lloc web, principalment la construcció d'enllaços de qualitat des d'altres llocs.

Importància d'un web saludable

Primeres impressions i velocitat de càrrega

La primera impressió és crucial al món digital. Un lloc web que triga massa a carregar pot provocar que els visitants abandonin abans que el contingut es mostri, cosa que pot afectar negativament la taxa de rebot i, en conseqüència, el rànquing en motors de cerca. Un web ràpid i eficient no només millora lexperiència de lusuari, sinó que també és un factor clau que Google considera per al seu rànquing.

L'experiència de l'usuari i la retenció de visitants

Un lloc web saludable ofereix una excel·lent experiència a lusuari. Això vol dir que les pàgines es carreguen ràpidament, el disseny és intuïtiu i el contingut és rellevant i fàcil de consumir. Un bon disseny i una navegació clara poden fer que els visitants romanguin més temps al lloc i explorin més contingut.

Beneficis d'una bona salut web en rànquings de cerca

Els motors de cerca, especialment Google, donen prioritat als llocs que ofereixen una excel·lent experiència a lusuari. Un lloc web saludable, lliure d'errades tècniques, amb temps de càrrega ràpids i contingut de qualitat, té més probabilitats d'obtenir millors posicions als resultats de cerca.

Factors clau del SEO tècnic

Estructura dURL amigable per SEO

Una URL ben estructurada és essencial per al SEO tècnic. Ha de ser clara, concisa i descriptiva. Les URLs amigables no només són més comprensibles per als usuaris, sinó que també faciliten el rastreig per part dels motors de cerca. Evita caràcters especials, utilitza guions en lloc d'espais i assegura't que reflecteixin el contingut de la pàgina.

Optimització de robots.txt i sitemap.xml

El fitxer robots.txt indica als motors de cerca quines pàgines o seccions d'un lloc no s'han de rastrejar. És essencial per evitar que s'indexin pàgines no desitjades o sensibles. D'altra banda, el sitemap.xml és un mapa del lloc que ajuda els motors de cerca a entendre l'estructura del mateix ia rastrejar-lo de manera més eficient.

La importància del HTTPS i certificats SSL

El protocol HTTPS, recolzat per certificats SSL, garanteix la seguretat i privadesa de la informació dels usuaris. A més d'oferir una capa extra de seguretat, Google ha confirmat que l'ús de HTTPS és un factor de rànquing positiu. Per tant, migrar dHTTP a HTTPS no només és essencial per a la confiança de lusuari, sinó també per al SEO.

Optimització de la velocitat de càrrega

Eines per mesurar la velocitat del teu lloc web

La velocitat dun lloc web és crucial per a lexperiència de lusuari i per al SEO. Hi ha diverses eines que et permeten mesurar la velocitat de càrrega del teu lloc, com ara Google PageSpeed Insights, GTmetrix i WebPageTest. Aquestes eines no només ofereixen informació sobre el temps de càrrega, sinó també recomanacions específiques per millorar-la.

Consells per millorar la velocitat: imatges, scripts i CDN

L'optimització d'imatges és un dels passos més efectius per millorar la velocitat de càrrega. Eines com TinyPNG o ImageOptim poden ajudar a reduir la mida de les imatges sense perdre qualitat. Els scripts han de ser minificats i, si és possible, carregats de forma asíncrona. A més, utilitzar una Xarxa de Distribució de Contingut (CDN) pot millorar significativament la velocitat de càrrega en distribuir el contingut a servidors arreu del món, apropant així les dades a l'usuari.

Adaptabilitat mòbil (Responsive Design)

Importància del disseny adaptable al SEO

Amb l'augment de l'ús de dispositius mòbils per navegar per la web, tenir un disseny adaptable és més crucial que mai. Un lloc web que no s'adapta correctament a pantalles de diferents mides pot resultar en una mala experiència per a l'usuari, cosa que pot influir negativament en el temps de permanència i la taxa de rebot. A més, Google ha implementat l'índex de mobile-first, la qual cosa significa que la versió mòbil del vostre lloc és la que es té en compte primordialment per al posicionament.

Eines per comprovar la compatibilitat mòbil

Google ofereix una eina anomenada Mobile-Friendly Test que permet als administradors web verificar si el vostre lloc és apte per a dispositius mòbils. Aquesta eina no sols indica si un lloc és compatible, sinó que també ofereix recomanacions en cas de trobar problemes.

Gestió d'enllaços trencats

Eines per identificar enllaços trencats

Els enllaços trencats poden afectar lexperiència de lusuari i la percepció dels motors de cerca sobre la qualitat dun lloc. Eines com Screaming Frog, Broken Link Checker o el mateix Search Console de Google poden ajudar-te a identificar i gestionar aquests enllaços.

Limpacte dels enllaços trencats en el SEO i com solucionar-los

Un enllaç trencat pot ser interpretat com un signe de negligència o desactualització del lloc, afectant la confiança i autoritat del mateix davant dels motors de cerca. És important corregir-los tan aviat com s'identifiquin. Pots optar per redirigir l'enllaç trencat a contingut rellevant o, si l'enllaç ja no és rellevant, eliminar-lo del tot.

Optimització d'etiquetes meta i encapçalats

Elements clau de les etiquetes meta

Les etiquetes meta són fragments de codi que proporcionen informació sobre el contingut d'una pàgina als motors de cerca. Les més importants són la meta etiqueta “title”, que defineix el títol de la pàgina, i la meta etiqueta “description”, que ofereix una breu descripció del contingut. Ambdues són vitals per a la visualització de la teva pàgina als resultats de cerca i poden influir a la taxa de clics.

Ús correcte de H1, H2, H3, etc.

Les capçaleres (H1, H2, H3, etc.) estructuren el contingut d'una pàgina i ajuden els motors de cerca a comprendre la seva jerarquia. L'H1 ha d'usar-se per al títol principal, sent el més important, mentre que els H2 i H3 s'utilitzen per a subtítols i subseccions, respectivament. És essencial no abusar d'aquestes capçaleres i fer-les servir de manera coherent i ordenada.

Ús i optimització de la memòria cau del navegador

Beneficis de l'optimització de la memòria cau

La memòria cau del navegador permet emmagatzemar recursos del lloc web localment al dispositiu de l'usuari, reduint així la necessitat de descarregar-los cada cop que es visita la pàgina. Optimitzar-la vol dir que els visitants recurrents experimentaran temps de càrrega molt més ràpids, millorant l'experiència de l'usuari i conservant ample de banda.

Configuració i eines recomanades

Configurar la memòria cau del navegador implica especificar quant de temps s'han d'emmagatzemar els recursos al dispositiu de l'usuari. Eines com ara «W3 Total Cache» per a WordPress o directives específiques en fitxers .htaccess poden ajudar en aquesta tasca. És fonamental definir períodes de temps adequats perquè els recursos no es tornin obsolets.

Evitar contingut duplicat

Problemes comuns que causen contingut duplicat

El contingut duplicat pot sorgir per diverses raons: versions imprimibles de pàgines web, URLs amb i sense www, paràmetres de seguiment en URLs, entre d'altres. Aquest contingut repetit pot confondre els motors de cerca, ja que no sabran quina versió indexar, cosa que podria diluir la rellevància del teu contingut.

Eines i solucions per evitar la duplicitat

Eines com «Screaming Frog» o «Siteliner» us poden ajudar a identificar contingut duplicat al vostre lloc. Un cop identificat, pots optar per diverses solucions: utilitzar la etiqueta «canonical» per indicar als motors de cerca quina és la versió preferida, implementar redireccions 301 o ajustar la configuració de robots.txt per evitar que certes pàgines es rastregin.

Implementació de dades estructurades

Què són les dades estructurades i per què són essencials?

Les dades estructurades són fragments de codi que s'afegeixen a les pàgines del vostre lloc per proporcionar informació addicional sobre el seu contingut als motors de cerca. Aquestes dades faciliten que els cercadors interpretin el contingut i puguin presentar-lo de manera destacada en els resultats, com ara fragments enriquits (rich snippets) que inclouen estrelles de valoració, preus, imatges, entre d'altres.

Eines i formats més utilitzats

Google recomana principalment el format JSON-LD per implementar dades estructurades, encara que també reconeix altres com Microdata i RDFa. Eines com el «Marcat de dades estructurades» de Google us permeten generar, provar i validar les implementacions per assegurar-te que tot funcioni correctament.

Rastreig i indexació eficient

Entenent el rastreig i la indexació

El rastreig és el procés mitjançant el qual els motors de cerca descobreixen pàgines web noves o actualitzades. Després de rastrejar, es procedeix a la indexació, que és el procés dafegir aquestes pàgines a líndex del motor de cerca. Un rastreig i indexació eficients asseguren que el teu contingut estigui actualitzat i sigui accessible als resultats de cerca.

Importància del fitxer sitemap.xml i robots.txt

Com es va esmentar anteriorment, el fitxer sitemap.xml actua com un mapa del lloc per als motors de cerca, facilitant el rastreig de totes les teves pàgines. En contrapart, robots.txt pot indicar als motors quines pàgines o seccions evitareu. Tots dos arxius són crucials per gestionar i optimitzar com els motors de cerca rastregen i indexen el teu lloc.

Eines i anàlisi del SEO tècnic

Eines indispensables per a l'anàlisi tècnica

Diverses eines t'ajuden a monitoritzar i optimitzar el teu SEO tècnic. Algunes de les més populars inclouen Google Search Console, Screaming Frog, Ahrefs i SEMrush. Aquestes eines ofereixen insights sobre l'estat del vostre lloc, detecten problemes i proporcionen recomanacions per millorar.

Interpretació de resultats i presa de decisions

Quan hagis recol·lectat dades amb les eines esmentades, és essencial interpretar correctament aquests resultats. Per exemple, errors de traça o pàgines no indexades poden indicar problemes amb el vostre fitxer robots.txt o amb l'estructura del lloc. Basant-te en aquests resultats, pots decidir quines accions prendre, ja sigui corregir errors, optimitzar certs aspectes o replantejar estratègies.

Sergio Álvarez
Sergio Álvarez
Consultor SEO Freelance | Web

Consultor SEO Freelance des del 2018. Puc ajudar-te a donar visibilitat a la teva pàgina web, generant així noves oportunitats de negoci per a la teva empresa.

El teu negoci necessita més visibilitat?
Deixa'm el teu email i parlem
Més per explorar
Vols donar un impuls al teu negoci?
Posa't en contacte amb mi i parlem-ne
impulsa el teu negoci